Gravad Lax eller Havsöring


Seppos Fiskehörna

En Mari Usque Annons Mare  

Öland inte bara Solens och Vindarnas ö.Fiska på Öland

På Seppos Fiskehörna kan du följa mig och mitt fiske på Öland. Lite tips om boende, recept och fisket här på Öland. Du kommer även att märka vilket fantastiskt fiske/natur vi har här på ön. Väl värt ett besök.


Välkomna!Upplev naturlivet på Öland

Öland kallas i regel för Solens och Vindarnas Ö. Detta är helt riktigt, vi har mycket soltimmar och i regel så blåser det mer eller mindre hela tiden. För mig som sportfiskare är Öland mycket mer än sol och vind. Åker man ut tidigt på morgonkvisten så ser man vilket fantastiskt djurliv det finns här på ön. Haren är i regel det första man kommer i kontakt med, men har man bara lite tur så kan man se Älg, , hjort, rådjur, mink, säl men även en och annan räv.

Visste du att här på Öland finns det mer kor än bofasta (ca 35000), så om du vill se kor så har du hamnat helt rätt.Kropp & Själavård

Att sitta en tidig morgon mot ett gammalt stenhus efter kusten och se alla fågelstreck eller se sälen titta nyfiket på dig. För mig är det just detta som fisket handlar om. Njuta av natur och djurliv, givetvis så blir en fångad fisk pricken över i:et men inte avgörande för att en fiskedag ska kännas lyckad.

 

Vill du vårda kropp och själ samt känna dig utvilad i sinnet så är ett fiskepass här på Öland det rätta, tro mig jag vet.


Gravad Lax / Havsöring:

Gravad lax / öring är en nordisk maträtt bestående av lax eller annan fisk som gravats, d.v.s som fått ligga i en speciell blandning av salt och socker i ett par dagar. Dill eller örtkryddor kan även tillsättas för smakens och utseendets skull. Gravad lax/öring som maträtt har även fått viss spridning utanför de nordiska länderna. gravad lax/öring har förekommit sedan 1600-talet. Från början syftade namnet på att fisken lades i en grop och täcktes över, varefter den genomgick en låggradig form av fermetering vilket gav ett resultat mer liknande surströmming eller rakfisk. (Källa Wikipedia)


Personligen så tycker jag att havsöring blir mycket godare som gravad än vad laxen blir. Här kommer ett recept som min familj har nyttjat i mången år. Det är en lax som vi gravar här, den fina laxbiten fick frugan av en laxfiskare och vikten på den låg på ca 1,4 kg.


Mellanbiten anses vara bäst men personligen så tycker jag att den bakre delen är godast. Skrapa och torka fisken men ”OBS” skölj inte! Dela fisken längs ryggbenet. Ta bort ryggbenet och eventuella småben.


1kg lax/ öring (filé)


2dl grovt salt (ej med jod)


2dl socker (vissa använder  två tredjedel av saltmängden).


1 msk vitpepparkorn som stöts i en mortel.


Dill i massor


Gnid in laxen med en blandning av salt, socker och vitpeppar


Låt fisken stå kallt och mörkt i 2-3 dygn. vänd på den några gånger under tiden.


/ Seppo