Vad fiskar jag?


Seppos Fiskehörna

En Mari Usque Annons Mare  

Öland inte bara Solens och Vindarnas ö.Fiska på Öland

På Seppos Fiskehörna kan du följa mig och mitt fiske på Öland. Lite tips om boende, recept och fisket här på Öland. Du kommer även att märka vilket fantastiskt fiske/natur vi har här på ön. Väl värt ett besök.


Välkomna!Upplev naturlivet på Öland

Öland kallas i regel för Solens och Vindarnas Ö. Detta är helt riktigt, vi har mycket soltimmar och i regel så blåser det mer eller mindre hela tiden. För mig som sportfiskare är Öland mycket mer än sol och vind. Åker man ut tidigt på morgonkvisten så ser man vilket fantastiskt djurliv det finns här på ön. Haren är i regel det första man kommer i kontakt med, men har man bara lite tur så kan man se Älg, , hjort, rådjur, mink, säl men även en och annan räv.

Visste du att här på Öland finns det mer kor än bofasta (ca 35000), så om du vill se kor så har du hamnat helt rätt.Kropp & Själavård

Att sitta en tidig morgon mot ett gammalt stenhus efter kusten och se alla fågelstreck eller se sälen titta nyfiket på dig. För mig är det just detta som fisket handlar om. Njuta av natur och djurliv, givetvis så blir en fångad fisk pricken över i:et men inte avgörande för att en fiskedag ska kännas lyckad.

 

Vill du vårda kropp och själ samt känna dig utvilad i sinnet så är ett fiskepass här på Öland det rätta, tro mig jag vet.


Jag fiskar följande arter:Minimimått:

Havsöring: 50cm

Lax: 60cm

Torsk: 38cm

Jag fiskar följande arter:

Havsöring, Flundra, Sik

Gädda, Abborre

Torsk, Strömming

Näbbgädda och Id
Havsöringsfisket

 

Havsöringsfisket på Öland tillhör det bästa du kan hitta här i norden. Öringen är stor, medelvikten ligger på ca 2,5kg. (Nu på senhösten 2012 och våren 2013 mycket havsöring kring kilot) Själv så flugfiskar jag tills det blåser för mycket och då går jag över till dobbfiske med fluga.

 

Flundrefisket

 

Ett mycket enkelt fiske. Det enda du behöver är sänke, krok, räkbit eller en liten bit strömming.

 

Sikfisket

 

Lite lurigare här gäller det att ha tålamod. Siken vandrar så man får lägga ett antal fiskepass för att man ska lyckas. Betet som fungerar bäst för mig är en daggmask och en lövmask på kroken. Normalsik här ligger på ca 1,2kg.

 

Gäddfisket (OBS fredad 1/4-31/5 övrig tid 3st gäddor får tas upp per dag och längden på dessa får endast ligga mellan 40-70cm)

 

Grymt fiske om man vet när var och hur. 3kg är nog snittvikten på gäddorna för tillfället. Flugfiske eller jerkfiske är nog den effektivaste metoden här.

 

Abborrfisket ( OBS fredad 1/4-31/5)

 

Finns sparsamt men grymt fina abborrar när man väl hittar dom. 0,6-0,7kg i snitt. Norra delen av ön är fortfarande bäst.

 

Torskfisket

 

Börjar bli riktigt bra, fortfarande effektivast från båt. Pilka torsk från båt effektivast. Men lägger man manken till kan man lura någon i skymningen från land. Börjar droppa in lite rapporter om torsk under havsöringsfiske. Har själv fått några från land.

 

Strömmingsfisket

 

Går att fiska året runt utan större problem, hösten även från stränderna. Jag brukar lägga ett strömmingstackel framför vickywobbler eller liknande. I skymningen framförallt nu på hösten så kommer strömmingen nära land. Vill man ha större strömming bör man ha båt.

 

Idfisket

 

Vilka idar det snurrar här efter kusten, spinn, fluga eller mete fungerar. På vårkanten och sommaren snurrar det en hel del id nära land. Man ser ryggfenorna på dom när jakten på tångräkor är i full gång.

 

Näbbgäddefisket

 

Maj månad har vi ett fantastiskt fiske på näbbgäddan. Det kommer massor av näbbgäddor och du hitttar dom runt hela ön.