Recept


Seppos Fiskehörna

En Mari Usque Annons Mare  

Öland inte bara Solens och Vindarnas ö.Fiska på Öland

På Seppos Fiskehörna kan du följa mig och mitt fiske på Öland. Lite tips om boende, recept och fisket här på Öland. Du kommer även att märka vilket fantastiskt fiske/natur vi har här på ön. Väl värt ett besök.


Välkomna!Upplev naturlivet på Öland

Öland kallas i regel för Solens och Vindarnas Ö. Detta är helt riktigt, vi har mycket soltimmar och i regel så blåser det mer eller mindre hela tiden. För mig som sportfiskare är Öland mycket mer än sol och vind. Åker man ut tidigt på morgonkvisten så ser man vilket fantastiskt djurliv det finns här på ön. Haren är i regel det första man kommer i kontakt med, men har man bara lite tur så kan man se Älg, , hjort, rådjur, mink, säl men även en och annan räv.

Visste du att här på Öland finns det mer kor än bofasta (ca 35000), så om du vill se kor så har du hamnat helt rätt.Kropp & Själavård

Att sitta en tidig morgon mot ett gammalt stenhus efter kusten och se alla fågelstreck eller se sälen titta nyfiket på dig. För mig är det just detta som fisket handlar om. Njuta av natur och djurliv, givetvis så blir en fångad fisk pricken över i:et men inte avgörande för att en fiskedag ska kännas lyckad.

 

Vill du vårda kropp och själ samt känna dig utvilad i sinnet så är ett fiskepass här på Öland det rätta, tro mig jag vet.


Lite goda recept:


"OBS" Nästan alla recept som redovisas just nu på denna hemsida är tagna och provade från en kokbok från Svensk Fisk Titel: Rätt med fisk (absolut en av dom bästa) och Pelle Klippinges bok Emån. "OBS" Torsksoppan är frugans eget recept.


Torsk (Bilden ovan)

Om du älskar fisksoppa så måste du bara prova detta. En underbar soppa på torsk.

 

400g Torskfile´

300g Potatis

1 gul lök

1 liten kruka persilja

1dl matlagningsgrädde

1 msk margarin

Salt

Peppar

 

Koka torskfile´n i 5 minuter i en lagom stor kastrull, vattnet ska täcka fisken. Tärna potatisen, hacka löken och persiljan. Stek löken i margarin tills den blir mjuk, häll den tärnade potatisen i den kokta torsken och låt koka 15-20minuter.

När potatisen kokat färdigt häll i de andra ingredienserna, salta och peppra efter smak och låt det sjuda i ca 5 minuter.

Smaklig måltid i höstrusket. (vi hade även några skivor vitlöksbröd som tilltugg)

 

 

Havsöring

Havsöring tillhör laxfamiljen och har den för släktet utmärkande speciella fettfenan. Den förväxlas lätt med lax som den liknar mycket för den oinvigde. Här på Öland kallas den oftast för lax. Havsöring finns i flera varianter och de skiljer sig från varann huvudsakligen genom att de uppehåller sig i olika vatten och miljöer. Därav namnen havsöring, insjööring och bäcköring. Den blir mindre än laxen men har oftats mer prickar och förhållandevis kraftig stjärtspole.

 

Näringsvärde

Havsöringens/Laxens näringsvärde är mycket högt, fetthalten är ca 13%

och proteinhalten ca 18%. A-och D-vitamin. Ändå är det inte främst för näringens skull som Öringen/laxen blivit en så uppskattad fisk utan för den utsökta smaken och det vackra köttet.

 

Här följer några goda recept

 

Rimmad Havsöring

 

1kg havsöring (mellanbit)

4msk salt

2msk socker

 

Saltlag

1liter vatten

1/2 dl salt

 

Filea fisken som till gravad lax. Gnid in filéerna med salt och socker. Lägg dom i en låg form eller plastpåse i kylskåp i ca 1dygn.

Blanda en lag av vattnet och salt. Lägg filéerna i lagen och låt dem ligga 1-2 dygn i kylskåp. Prova efter 1dygn om öringen är lagom salt. Häll bort lagen.

Öringen är hållbar i ca 1vecka i kylskåp. Skär den i tunna skivor och servera med råstuvad potatis eller stuvad spenat. Den kan även användas till laxpudding.

----------------------------------------------------------------------------------------

Gravad havsöring á la Em (Göran Ulfsparres)

Per kilo filé

2dl grovt salt (ej med jod)

1dl socker

1msk vitpeppar

Gin droppas över fiskköttet. Lagom dosering är en kapsyl gin per fisksida.

Vitpeppar stöts och blandas med salt och socker och gnids in i fiskköttet.

Massor av dill strös sedan över fisksidorna. Göran Ulfsparre använde krondill med hela blomställningar.

Filé sidorna varvas sedan så att den tjocka köttsidan läggs mot den tunna med skinnet utåt.

Detta placeras därefter i plastpåse och ska ligga i kylskåpet i minst tre dygn. Större fisk, från 8kilo och uppåt, behöver fyra till fem dygn. Filéerna ska vändas en gång per dygn.

¤ Receptet är hämtat ur Pelle Klippinges bok Emån.

----------------------------------------------------------------------------------------

 

Sik

Siken påminner till utseendet om en sill. Den är ganska lång och smal. Färgen kan variera från gråblå till brungrön på ryggen, med silverglänsande sidor. På bakkroppen sitter den lilla fettfenan som är ett kännetecken på fiskar som tillhör laxsläktet.

 

Näringsvärde

Som alla laxfiskar betraktas siken som en delikatess. Den är makrare, bara 3% fett. Proteinhalten är ca 18%. Den anses vara bäst under mars-september men fångas även senare under året. Rommen används till kaviar.

 

Ugnsstekt fylld Sik

1kg sik

2tsk salt

 

Till fyllning

1gul lök

2msk smör eller margarin

1burk champinjoner

1/2dl finklippt persilja

3msk rivet vitt bröd

2msk citronsaft

 

Till panering

1ägg

2msk ströbröd

1/2tsk salt

2kryddmått citronpeppar

 

Fjälla,rensa och skölj fisken. Ta bort huvudet och klipp fenorna. Gnid in fisken med salt.

Skala och hacka löken. Fräs den i matfett. Tillsätt champinjoner, persilja, rivet bröd och citronsaft. Fyll fisken med blandningen och fäst ihop buken med tandpetare. Lägg fisken på smord aluminiumfolie och pensla med uppvispat ägg. Sikta ströbröd, blandat med salt över och klicka på fett. Vik ihop foliet till ett paket och stek i ugn ca 220grader i ca 30-35min. Öppna foliet de sista 5-6minuterna så fisken får lite färg.

 

Servera med kokt potatis, grillade tomater och gröna bönor

 

------------------------------------------------------------------------------------

 

Skrubbskädda (Kalmarskrubba)


Räknas till familjen flunderfiskar och är saltvattenfisk. Kroppen är bred och platt vilket har förskaffat fiskarna namnet plattfiskar. Bredsidorna är kroppens höger och vänstersida. kroppens båda sidor är olika, den högra är färgad och försedd med ögon, kallas ögonsida. Den vänstra sidan, blindsidan, är ljus. Fiskarnas yngel ser ut som vanligt fiskyngel och har ögon på var sida om kroppen. De simmar med ryggen upp. När fisken växer glider det ena ögat över åt andra sidan och blir bredare. Skrubbskäddan brukar kallas för skrubba eller flundra. Den har skrovliga knölar längs sidolinjen och utefter rygg och analfenorna. Skrubbskäddans färg kan variera och är ibland rödfläckig.

 

Näringsvärde

Mycket goda vardagsfiskar, magra och proteinrika, 17-18% protein, 2-3%fett. B-vitaminer och mineralämnen i riklig mängd

 

Bräserad skrubba (4 port)

 

2 skrubbor ca 1kg

1tsk salt

3msk smör eller margarin

2gula lökar

200g champinjoner

2 vitlöksklyftor (ej ett måste)

3msk vetemjöl

3dl köttbuljong (vatten+buljongtärning)

1/2 dl vispgrädde

2msk sherry

2msk tomatpuré

1dl finhackad persilja

1tsk salt

1kryddmått vitpeppar

2msk ströbröd

 

Rensa och skrapa fisken. Skär bort huvud och fenor och skölj fisken. Gnid in den med salt och lögg den i smord, ugnssäker form. Skala och hacka löken. Hacka champinjonerna fint. Smält matfett i en stelpanna och fräs löken utan att den får färg. Frås champinjonerna lätt. Blanda ner krossade vitlöksklyftor. Strö över vetemjöl och späd med köttbuljong och grädde till en tjock sås. Låt den koka i några minuter. Rör ner cherry, tomatpuré och persilja. Smaksätt såsen med salt och vitpeppar.

Häll blandningen över fisken i formen och sikta över ströbröd. Bräsera i ugn, 200grader ca 30minuter eller tills fiskköttet lätt lossnar från benen.

 

Servera med kokt potatis och sallad

 

------------------------------------------------------------------------------------

 

Gädda

 

Gäddan är den av våra sötvattenfiskar som är lättast att känna igen. Den långsmala kroppen har ryggfenan placerad långt ner mot stjärten. Huvudet är platt och högt. Gäddtänderna är vassa. Färgen är gulgrön med mörk rygg och ljusare fläckiga sidor men kan variera beroende på var gäddan fångas. I sjöar med kraftig vegetation blir fiskarna starkt grönaktiga medan de blir ljusare i klara vatten. Fjällen är stora och hårda men relativt lätta att fjälla bort.

 

Näringsvärde

 

Gäddan var förr en betydande matfisk. Proteinhalten är ungefär 18%. Gäddan räknas till de magra fiskarna. Fetthalten är mycket låg, mindre än 0,5%

Bäst anses fisken smaka på höst, vinter och vår när den har en vikt av 1-1,5kg

 

Ugnsstekt Gädda

 

1-1.5kg gädda eller 600g gäddfilé

2 tsk salt

 

Till panering

1 msk smält smör eller margarin

1 äggula

2 msk ströbröd

2 msk riven ost

 

Till stekning

2 msk smör eller margarin

3 dl grädde

 

Rensa fisken, skölj och filea fisken. Torka filéerna och strö på salt. Blanda fettet och gulan till paneringen. Pensla filéerna med blandningen. Vänd i ströbröd blandat med ost. Lägg filéerna i smort ugnssäkert fat. Klicka på fett och stek i ugn 225grader, ca 30minuter. Ös då och då med stekfettet. Späd med grädde när fisken fått färg så den inte blir torr.

 

Servera med kokt potatis eller kokt ris och grönsallad.

------------------------------------------------------------------------------------

 

Strömming


Strömming är slanka fiskar (men räknas som feta) med en ryggfena och utan sidolinje. Den har blågrön rygg och blanka, silvriga fjäll. Inom våra vatten förekommer fisken i två former. Även om det finns en biologisk gräns mellan de båda formerna är det storlek och fångstplats som blir avgörande för hur fisken ska benämnas. Den form som fångas på västkusten kallas sill. Den som fångas här i Östersjön kallas strömming.

Ju lägre salthalten är i vattnet desto mindre blir fisken.

Här på Öland kallas strömming oftats för sill.

 

Näringsvärde

 

Näringsvärdet är bra. Ca 17% protein, 10-15%fett. A och D vitaminer och mineralämnen tex kalcium, fosfor och järn finns i strömming.

Strömming har i alla tider betraktats som stomme i svensk husmanskost. Många av våra maträtter har strömming som viktig ingrediens.

 

Stekt strömming (4-port)

 

1 kg färsk nyfångad strömming

2-3 tsk salt

 

Till panering

1 dl rågmjöl

 

Till stekning

smör eller margarin

 

 

Rensa fisken. Ta eventuellt bort ryggbenet. Skölj den väl och låt den rinna av. Strö på salt och vänd i rågmjöl. Stek fisken gudbrun på båda sidor.

 

Servera med potatismos och sallad.

 

I Bohuslän serverar man även med lingongrädde. Själv så tar jag gärna enbart lingon till detta. (Supergott)

 

------------------------------------------------------------------------------------------

 

Abborre

 

Abborren är lätt att känna igen på de mörka banden som pryder sidorna. Fiskens färg kan skifta ganska mycket beroend på vilket vatten den befinner sig i. Ryggfenorna är mycket vassa. Buk, anal och stjärtfenorna är rödaktiga och buken gulvit. Fjällen är skarpa och ganska svåra att få bort.

 

Näringsvärde

 

Abborre kan nå en vikt av 2,5-3,5kg men smakar bäst enligt mitt tycke kring 500-600g. Den har magert kött, ca 19% protein och räknas fortfarande som en viktig matfisk i de områden där den fortfarande fiskas.

 

Ostpanerad Abborre (4-port)

 

600g abborrfilé

3 msk vetemjöl

2 tsk salt

2 ägg

1 dl riven ost

1 dl ströbröd

25 g smör eller margarin

 

Panera abborrfiléerna i mjöl och salt. Doppa dem iuppvispat ägg och vänd dem i en blandning av ströbröd och ost. Stek filéerna i matfett på svag värme tills de fått fin färg och är genomstekta.

Severa med pressad potatis, gurka, sallad och tomater.

 

------------------------------------------------------------------------------------------

Margareta Ulfsparres gamla kräftrecept

Till varje tjog kräftor används 2 liter vatten samt 1dl grovsalt.

2 sockerbitar (upp till 5 tjog) samt massvis med krondill i stora knippen.

När vattnet kokar hälls alla de levande kräftorna i på en gång. Låt koka i 10 minuter.

Kräftor och spad (dillknippena plockas bort) slås sedan över i hink, där nya fräscha dillkronor läggs i. Sedan låter man lagen med kräftorna stå och svalna.

¤ Receptet är hämtat ur Pelle Klippinges bok Emån.