Seppos Fiskehörna

En mari usque annons mare 

 

 

 

 

Ölandsöring

Från misslyckat till lyckat havsöringsfiske på Öland

 

 

           Foto: Seppo Lippo                                                        Foto Seppo Lippo

 

 

Det är inte ovanligt att jag får höra följande från både sportfiskare och icke sportfiskare:

Enda sättet att få (lax) menas havsöring givetvis är med garn något annat går inte. -Har provat ett hundratals gånger och inte känt något, -Havsöringen är överreklamerad på Öland. -Vilken tuur du hade som fick en, -har du köpt fisken? -Det är så tråkigt att fiska havsöring det händer ju inget på hela dagen.

Detta är ett litet axplock på vad jag får höra och visst kan det vara lite knivigt ibland med öringarna men så illa tycker jag inte det är. Fisk får inte jag heller varje gång men jag törs påstå att 90% av mina fisketurer så har jag i alla fall haft på havsöring och då ska du veta att mina fiskepass brukar vara endast 3-4 timmar, sällan en hel dag.

Hur fiskar jag då?

Jag fiskar havsöring ungefär som om jag skulle fiska lax i en älv. Jag bestämmer mig på morgonkvisten vilken fiskeplats jag ska välja dvs jag kollar först på Foreca vilken vind vi har och väljer efter detta min fiskeplats och här stannar jag i 3-4 timmar bära eller brista. Vinden bör vara 3-5 sekund syd/ sydväst på västra sidan av ön eller 3-5 sekund syd/sydost på östra sidan, för då blir inte vattnet för grumligt eller rent ut sakt skitigt plus att jag får en perfekt pålandsvind vilket jag tycker är bra.

Jag nämnde tidigare att jag fiskar havsöring ungefär som jag fiskar lax i en älv. Ja så är det, när jag kommer till fiskeplatsen så väljer jag ut en sträcka på 50-100 meter som jag ska fiska av. Flugvalet är ganska så enkelt för jag har bara ett fåtal flugor att välja mellan och det är Albyminken med svart eller rosa topphår (mitt eget mönster) Omöborsten och en räkimitation i krokstorlek 6.

Ja helt sonika så vandrar jag till den plats jag har valt ut att börja fiska ifrån, knyter fast flugan på tafsen och här kommer det viktiga, JAG FISKAR ALLTID nära land först innan jag börjar fiska mig ut till knädjupt vatten sällan djupare för öringen går mycket nära land speciellt nu på senhösten vintern. Nu fiskar jag av runt varenda sten, varenda sandfläck och tångruska jag ser, går några meter och fiskar av,ja allt jag tycker ser intressant ut tills jag är tillbaka där jag kom ner och lämnade min ryggsäck med fika. Nu fikar jag och byter fluga OM jag inte käntnågot och gör om samma procedur tre till fyra gånger sen åker jag hem, Oftast har denna metod gett mig fisk eller så har jag i alla fall känt fisk.

Som du redan förstått så flugfiskar jag oftast eller om det blåser på tok för mycket så byter jag till dobb och fluga. Att spinnfiska och förflytta sig som jag gör fungerar minst lika bra och när jag börjar om så byter jag också drag om jag inte känt något. Det jag vill säga är att stå inte på samma ställe en hel dag, för det första blir det mycket tråkigt och för det andra så hittar du inte öringarna som står på sina ståndplatser plus att fiskedagen blir mycket intressantare.

Fiskeplatser jag föredrar:

Leopardmönstrad botten dvs tång med sandfläckar och synliga stenar.

Revlar dvs uddar som sticker väl ut gärna med synliga stenar.

Ibland rena sandbottnar har givit mig fin fisk.

Stenbotten blandat med tång.

Djupkanter nära land.

Soliga dagar är fisken lite längre ut och när det är mulet mycket nära och då menar jag mycket nära land som 20cm djup.

Nu undrar väl du morgon, middag eller kväll? Verkar inte spela någon större roll nu på senhösten vintern när det är mulet men om solen strålar på dagen och pålandsvind så värms vikarna, ja då kan kvällsfisket vara mycket bättre.

På sommaren endast sen kväll och nattfiske.

Frågor och funderingar kontakta mig på info@sepposfiskehorna.se

 

Spinnfiske med kastdobb och fluga (typ Bombarda vit flytande)

När jag fiskar med spinnspö och kastdobb så har jag flötet glidande på stammlinan (linan till rullen) och som stopp har jag ett lekande. Från lekande har jag en tafs som är lika långt som kastspöt dvs i mitt fall 9fot och oftast med en lingrovlek på 0,25mm. Jag När jag kastar ut så innan dobben slår i vattnet så stoppar jag linan försiktigt så att tafsen med flugan rätar ut sig och hamnar en bit från dobben (du slipper lintrassel).

Nu när jag ska fiska in så väntar jag några sekunder så att flugan får sjunka ned en bit, givetvis beroende på hur djupt det är hur länge jag ska vänta (5-10sekunder eller räkan till 15). 

Nu när jag ska fiska in flugan så vevar jag fyra till fem varv och väntar en liten stund igen så att flugan får sjunka, vevar på nytt fyra fem varv och på detta viset fiskar jag ända in till stranden. Tänk på att du har spötoppen nära vattenytan när du fiskar in, för oftast så biter öringen på flugan när den sjunker och då ser du lättare när linan glider iväg utåt och då är det bara att göra mothugg. Tänk på att ju närmare land du kommer så vänta en kortare tid så att din fluga inte fastnar i botten.

Denna metod är mycket effektiv själv så har jag nog krokat ett femtiotalet öringar på detta viset.

 

Flugfiske

 

När jag flugfiskar så är tillvägagångssättet snarligt spinnfisket enligt ovan. När jag kastat ut flugan så drar jag in flugan med ca 15-20cm långa dragningar ca 15-20ggr och väntar några sekunder så att flugan får sjunka en liten bit. Det är samma här att öringen biter ofta när flugan sjunker så var observant på fluglinan. Fantastiskt roligt och spännande detta. Hösten 2012 krokade jag nog 25-talet öringar med denna teknik.

Inte så svårt eller hur.

Skitfiske på er alla.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

      

     

 

 

 

 

 

Albyminken

Albyminken Pink

 

 

Omöborst varianter

 

 

Räkvarianter

 

 

Synliga stenar

 

Foto. Seppo Lippo

 

Revlar uddar med synliga stenar

 

Foto: Seppo Lippo