Seppos Fiskehörna
Fiska på Öland
På Seppos Fiskehörna kan du följa mig och mitt fiske på Öland. Lite tips om boende, recept och fisket här på Öland. Du kommer även att märka vilket fantastiskt fiske/natur vi har här på ön. Väl värt ett besök.
Välkomna!
Upplev naturlivet på Öland
Öland kallas i regel för Solens och Vindarnas Ö. Detta är helt riktigt, vi har mycket soltimmar och i regel så blåser det mer eller mindre hela tiden. För mig som sportfiskare är Öland mycket mer än sol och vind. Åker man ut tidigt på morgonkvisten så ser man vilket fantastiskt djurliv det finns här på ön. Haren är i regel det första man kommer i kontakt med, men har man bara lite tur så kan man se Älg, , hjort, rådjur, mink, säl men även en och annan räv.
Visste du att här på Öland finns det många kor (ca 24000), så om du vill se kor så har du hamnat helt rätt.
Kropp & Själavård
Att sitta en tidig morgon mot ett gammalt stenhus efter kusten och se alla fågelstreck eller se sälen titta nyfiket på dig. För mig är det just detta som fisket handlar om. Njuta av natur och djurliv, givetvis så blir en fångad fisk pricken över i:et men inte avgörande för att en fiskedag ska kännas lyckad.
Vill du vårda kropp och själ samt känna dig utvilad i sinnet så är ett fiskepass här på Öland det rätta, tro mig jag vet.
Havsöringsfisket
När man fiskar öring runt ön är det några saker man bör tänka på. Vada inte ut det första du gör, öringen stor mycket ofta på endast knädjupt vatten. Detta gäller vår som höst. En bra plats för öring är områden med tång, stenar och sandfläckar. Givetvis är revlar bra platser.
Spinnfiske
9fots kastspö med multirulle eller haspel. Linan jag använder är en flätlina på 0,19mm.
Flugfiske
9-10fots spö klass 8-9 (blåser ofta här). Fluglinan en klumplina klass 8. Tafsspetsen bör ej understiga 0,25mm. Vid lungt väder använder jag mig av klass 6 spö 9 fot.
Mete
Själv använder jag feederspön med känsliga toppar som registrerar minsta lilla pill, men det går utmärkt med ett vanligt kastspö. Sänkesvikten brukar ligga på 30-40g (päronsänken)
Beten
Små skeddrag typ Toby i silver, rött och grönt. Gladsax i grönt, silver tånglakefärg, på nätterna helsvarta.
Flugor som jag använder som oftast är mina egna mönster såsom Albyminken, Spiggen, Omögrizzlyn strl 4- 8 till 100% men även imitationer av tångräkor, tångloppor fungerar mycket bra.
Mete efter öring fungerar som för siken dvs en stor daggmask och en liten lövmask. Tänk på att du kan även få småöringar med denna metod.
Leta efter vikar med sand.
Jag brukar meta med 2-3spön. Ett bete lägger jag nära land, andra lite längre ut och det tredje kastar jag så långt det går. Var 15-20minut drar jag in betet ca 1meter efter botten för att skapa ett doftspår. Bli inte förvånad om du får hugg direkt efter att du har dragit in betena en bit.
Bästa tid för havsöring
Vårfisket
Vårfisket börjar i slutet av mars, april samt hela maj månad. Vid denna tid får man en hel del mager utlekt fisk, släpp tillbaka dessa. Men mycket stor möjlighet att få en öring på kroken. (enligt vissa den bästa tiden på hela året)
Glöm inte att Ölands Havsöringcup/Havsöringträff går av stapeln varje vår och höst. Läs mer om detta här www.havsoringcup.se
Sommarfisket
Juni, Juli och augusti fiska från skymning till ca kl 01,00 (stora sillätare kommer in vid denna tidsperiod)
Höstfisket
September tills isen lägger sig. Denna tid är fisken i bästa kondition. Oktober månad kan du få en del mörk öring som ska upp för lek. Hanen känner du igen på att den börjar få en krok på underkäken. denna period är fisken svårare men desto roligare när man väl lyckas lura någon.
(min bästa tid) "OBS" Återutsätt färgad fisk för dessa ska upp för lek.
Västra sidan av ön: Vindarna bör ligga på syd, sydost och mellan 1-7sek.
Östra sidan av ön: Nord - nordost 4-6 m/s.